Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیرکبیر دارای ویژگی‌های اخلاقی مثبت بسیاری بود. مجموعه این ویژگی‌ها، از وی شخصیتی ساخت که در تاریخ معاصر ایران به عنوان معمار نوین ایران معروف گشته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، میرزا محمدتقی‌خان فراهانی ملقب به امیر کبیر در سال 1186 هجری شمسی در فراهان استان مرکزی به دنیا آمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شهری که بنا بر بررسی‌های صورت گرفته در کشور حاکی از آن است که حداقل در 200 سال اخیر بیشترین نخبگان، دانشمندان و موثران بر تاریخ، علم، دین و فرهنگ کشور از خطه استان مرکزی بوده‌اند.


شاخص‌های این نتیجه‌گیری، امام خمینی، برادران قریب، عالمان نراقی، امیر کبیر، دکتر حسابی، قائم مقام فراهانی و ده‌ها شخصیت دیگر است و بر اساس همین نتیجه‌گیری بیشترین شاخص‌ها مربوط به سه شهرستان فراهان، تفرش و آشتیان است سه شهرستانی که در کنار هم مثلث فرهیخته‌پروری را در استان مرکزی تشکیل دادند.

یکی از این فرهیختگان که عمر و دانش خود را صرف کشور کرد، میرزا تقی‌خان بود.

امیرکبیر داماد تنی ناصرالدین شاه بوده و در طول عمر خود دو بار ازدواج کرد که حاصل آن پنج فرزند است. یک فرزند پسر و چهار فرزند دختر حاصل این ازدواج‌ها بوده است.

تا پیش از رسیدن به صدرات امیرکبیر سه ماموریت دیپلماتیک داشت که موجب شد از لحاظ سیاسی پخته‌تر شده و تجربیات بسیاری کسب کند. سه ماموریت سیاسی وی به ترتیب در روسیه، ایروان و عثمانی بود.

امیر کبیر در سال 1221 شمسی از طرف ناصرالدین شاه به صدر اعظمی رسید و خود شاه لقب امیر کبیر را به وی اعطا کرد.

وی به مدت 39 ماه در مصدر صدرات در حکومت قاجار در زمان ناصرالدین شاه خدمت کرد. هرچند این زمان بسیار کم می‌نماید اما در این زمان کوتاه نیز امیرکبیر استفاده و تحولات بسیاری در داخل و سیاست خارجی کشور ایجاد کرد.

مهم‌ترین اقدام امیرکبیر در داخل را می‌توان تاسیس دارالفنون که سنگ بنای آموزش مدرن ایرانی بود دانست. این مدرسه در هفت شعبه تاسیس شد و اولین مدرسه جدید ایران بود.

در دارالفنون اصول علمی جدید و دانش‌های مهندسی، پزشکی و فنون به جوانان آموزش داده می‌شد و بسیاری از معلم‌های آن از اروپا و به ویژه از کشورهایی چون اتریش، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه به کار گرفته شده بودند. پس از برکناری امیرکبیر، با وجود مخالفت‌های میرزا آقاخان نوری، مدرسه کار خود را ادامه داد.

همچنین انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه از دیگر اقدامات امیرکبیر در توسعه داخلی ایران بود. این روزنامه برای جلوگیری از شایعه در ایران چاپ شد. امیرکبیر تهیه این روزنامه را برای کارکنان دولت که حقوق می‌گرفتند اجباری کرد.

در این روزنامه، اخبار داخلی شامل خبرهای مربوط به دربار، عزل و نصب‌ها، اعطای مقام‌ها، نشان‌ها و امتیازات چاپ می‌شد. چاپ اخبار رویدادهای شهرهای ایران، اخبار مربوط به کشورهای اروپایی و صفحه حوادث از بخش‌های مختلف این روزنامه بود.

اقدام بسیار مهم دیگر وی رسیدگی به وضع مالی و مبارزه با فساد اقتصادی بود. امیرکبیر در دوران صدراعظمی خود با رشوه‌خواری به مبارزه خاست. او دستور داد دریافتی‌های بی‌حساب و مواجب بی‌جهتی که از دستگاه‌های دولتی می‌گرفتند، قطع شود. وی حقوق شاه را کاهش داد و ماهانه به 2 هزار تومان رسانید و قرار گذاشت که هر ماه به او کارسازی کنند.

امیرکبیر مواجب بی‌حسابی که حاج میرزا آقاسی برقرار کرده بود، قطع کرد و سروسامانی به قوانین مالیاتی داد و صورت عواید و مخارج آن را تعدیل کرد. او برای ماموران دولتی حقوق ثابت تعیین کرد تا فعالیت سالمی داشته باشند.

وی در اقدامی دیگر القاب و عناوین فرمایشی را موجب زیان‌های اجتماعی می‌دانست و در نامیدن دیگران به گفتن واژه جناب اکتفا می‌کرد، حتی نسبت به مقام صدارت.

در زمینه فرهنگی نیز امیرکبیر اقدامات بسیاری انجام داد. مقابله با خرافات ضددینی و قمه‌زنی، سامان‌دهی روضه‌خوان‌ها، مقابله با بهاییت و غیره از دیگر اقدامات مهم وی در این عرصه بود. بدون تردید اولین کسی که مقابله با این نوع خرافات را در تاریخ ایران به نام خود به ثبت رساند، امیرکبیر بود.

مبارزه با بی‌سوادی و جلوگیری از تجزیه کشور از دیگر اقدامات بسیار مهم وی در عرصه سیاست داخلی بود. در زمینه نظامی نیز امیرکبیر اقدامات بسیاری انجام داد.

ساماندهی امور ارتش کشور، تنظیم معیاری برای ترفیع صاحب منصبان، افزایش کیفیت تسلیحات ارتش و رشد دادن آنها، وضع لباس مناسب برای سربازان و غیره از کارهای وی در حوزه سروسامان دادن به نظامیان بود.

در عرصه سیاست خارجی، امیرکبیر اقدامات بسیاری انجام داد. توسعه دستگاه وزارت خارجه، تأسیس سفارتخانه‌های دائمی در لندن و سن‌پترزبورگ، ایجاد کنسولگری در بمبئی، عثمانی و قفقاز؛ تربیت کادر برای وزارت امور خارجه و تنظیم دفتر اسناد سیاسی از کارهای اوست.

امیرکبیر حامی اندیشه‌ بی‌طرفی ایران در قبال قدرت‌های بیگانه بود و باور داشت که باید در برابر تقاضاهای این دولت‌ها ایستادگی کرد. محور سیاست خارجی امیرکبیر عزت ایران بود و خواستار قطع حضور و دخالت بیگانگان در امور ایران بود و شاید مهم‌ترین دلیل قتل و شهادت وی همین موضوع است.

از دیگر نکات مورد توجه در دوره‌ صدارت 39 ماهه‌ امیرکبیر این است که در این دوره، شاهد قراردادهایی در راستای فروش کشور نیستیم. قرارداد 1919 با انگلیس و 1921 با شوروی، قرارداد دارسی، امتیاز انحصار توتون و تنباکو به تالبوت، پیمان آخال با روسیه، عهدنامه‌ ترکمانچای و گلستان با روسیه، عهدنامه‌ پاریس با انگلیس، امتیاز رویتر و غیره همه قبل یا بعد از دوره‌ صدارت امیرکبیر به ایران تحمیل شد که طی آن‌ها، ایران قلمروهای مهمی را از دست داد. این در حالی بود که امیرکبیر هرات را از سقوط نجات داد، شرق اروند را تثبیت کرد و خراسان را از خطر سقوط نجات داد.

بیش از اینکه شاهزادگان قجری دوستدار امیر باشند، مردم او را دوست می‌داشتند و او را از خود می‌دانستند و همین عوامل باعث بروز حسادت‌هایی در اطرافیان شد و نسخه امیر را پیچاند و شهادت فرزندی لایق دیگری از این مرز و بوم را رقم زد.

هراس از اقدامات راهگشای امیر در توسعه ایران به حدی بود که مزدوران داخلی و دست‌های خارجی برای کشتن وی متحد شدند.

با این حال از آن رو که اصلاحات امیرکبیر، مخالف منافع درباریان و اربابان خارجی بود، سرانجام با اغوای شاه توسط درباریان و اطرافیان و تحریک بیگانگان، امیرکبیر از صدارت عزل و به حکومت کاشان منصوب شد. در حقیقت کاشان تبعیدگاه مردی بود که کمر به خدمت بسته بود.

در این زمان عناصر داخلی و خارجی که در دوره صدارت امیر به کمین او نشسته بودند، دست به دست هم دادند و حکم قتل او را از شاه بی‌کفایت گرفتند.

حاج علی‌خان حاجب‌الدوله با اینکه امیرکبیر مهربانی‌های بسیار به او کرده بود، مامور اجرای فرمان قتل شد.

کالبد امیر را ابتدا در همان کاشان دفن کردند اما به اصرار همسرش عزت‌الدوله جسد او را چند ماه بعد به کربلا حمل کردند و در اتاقى که در آن به سوى صحن امام حسین(ع) باز مى‌شود به خاک سپردند.

امیرکبیر دارای ویژگی‌های اخلاقی مثبت بسیاری بوده است. در عزمش در حکومت‌داری پایدار بود، درستی و راست کرداری در کارش موج می‌زد، به حرف و گفته‌اش اعتبار می‌گذاشت و اگر قولی می‌داد حتما عمل می‌کرد، دلیر و شجاع و نترس بود و از منافع مردم دفاع می‌کرد، رفتاری سنگین و توام با احترام با مردم داشت و به خواری نیز تن نمی‌داد.

مجموعه این رفتار، از وی شخصیتی ساخت که در تاریخ معاصر ایران به عنوان معمار نوین ایران معروف گشته است. این ویژگی‌ها برای سیاستمداران امروز ایران درس‌های بسیاری دارد تا با تمسک جستن به آنها بتوان امیرکبیرهای دیگری برای کشور ساخت.   انتهای پیام/  

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۲۷۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدام تازه و غافلگیرکننده امیر تتلو در زندان

گزارش کامل از گزیده‌خبرهای امروز «تابناک با تو» را با کلیک بر تیتر آن بخوانید.

 

اقدام تازه و غافلگیرکننده امیر تتلو در زندان 

اقدام مثبت شهرداری که در سطح شهر تهران دیده شد


بنری در ایستگاه مترو تهران که جلب‌توجه کرد


پاتک پلیس امنیت به یک شرکت هرمی در شهریار
سه ادویه که ماکارونی را معرکه می کنند!


شوخی تلخ کاربران فضای مجازی با اقدامات زاکانی


دستورالعمل عجیب و غریب صداوسیما برای کارکنانش


خبر مهم وزیر کشور درباره پذیرش اتباع جدید

دختر وزنه‌بردار ایرانی با تیم پناهندگان در المپیک پاریس!


رونمایی از سنگین‌ترین جریمه مالی تاریخ لیگ برتر!
جزئیات جدید از حادثه امامزاده ابراهیم شفت


مهناز افشار با این جمله‌اش، مرغ پخته داخل قابلمه را خنداند!


تهرانی‌ها تا 4 روز آینده مواظب خود باشند!
جدیدترین تصویر از یسنا که به دختر ایران معروف شد


قوی‌ترین مردان ایران در مراسم افتتاحیه کارخانه هادی چوپان


بازیگر تایتانیک و ارباب حلقه‌ها درگذشت


استایل شیک و کلاسیک دختر زیبای مونیکا بلوچی


این ملحفه‌ها باعث اگزما در پوست می‌شوند


علت چپ دست یا راست دست شدن انسان‌ها چیست؟
منوچهر هادی هم رفت قاطی هوش مصنوعی‌بازها

دیگر خبرها

  • هفدهمین دوره میرمیران و روز معمار
  • ارائه نوآوری‌های صندوق توسعه فناوری‌های نوین در تامین مالی فناوری در اینوتکس ۲۰۲۴
  • امیر حیدری: هیچ‌کس قادر به تهدید جمهوری اسلامی و منافع ملی کشور نیست
  • اقدام تازه و غافلگیرکننده امیر تتلو در زندان
  • نیسان سانی وارداتی جهان نوین آریا + مشخصات، عکس و قیمت Nissan Sunny
  • تشدید خشونت‌ها علیه سیاستمداران، چالشی برای آلمان
  • نجات ۲ کوهنورد گرفتار در ارتفاعات کبیر کوه شهرستان ملکشاهی
  • نجات ۲ کوهنورد گم شده در ارتفاعات کبیر کوه شهرستان ملکشاهی
  • حاجی‌پور: فوتبال ‌خوزستان‌ تاوان بی‌تدبیری را می‌دهد
  • نخستین بار در صنایع پتروشیمی کشور صورت گرفت؛ تبدیل وضعیت کلیه نیروهای پیمانکار به قرارداد مستقیم با پتروشیمی امیرکبیر